Nie siedź w domu

Muzeum zaprasza

Tychy • Szlakiem górnośląskich cystersów

ilustracja

Już 29 września muzealny autobus ponownie wyruszy w drogę! Muzeum Miejskie w Tychach zaprasza na wycieczkę "Szlakiem górnośląskich cystersów". Trasa  wyprawy prowadzić będzie przez Ligotę – Ligocką Kuźnię (Rybnik), Rudy do Żernicy.

O historii i architekturze obiektów związanych z Zakonem Cystersów na Górnym Śląsku opowie dr Jerzy Gorzelik, historyk sztuki
i wykładowca akademicki.
Uczestnicy wycieczki zwiedzą drewniany kościół pw. św. Wawrzyńca w Ligocie-Ligockiej Kuźni (dzielnica Rybnika), pocysterski zespół klasztorno-pałacowy w Rudach oraz drewniany kościół pw. św. Michała Archanioła w Żernicy.
Zbiórka: godz. 8.30, parking przy Urzędzie Miasta w Tychach, al. Niepodległości 49. Powrót zaplanowano na godz. 18.00.
Koszt: 60 zł od osoby Zapisy i wpłaty: Muzeum Miejskie w Tychach, pl. Wolności 1 lub
ul. Katowicka 9.
Informacji udziela: Agnieszka Ociepa-Weiss, tel. 32 327 18 21 w. 30, e-mail: a.ociepa@muzeum.tychy.pl• 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy