Nie siedź w domu

Niedziela z Teatrem Małym

Bacz na Niedzielę

"Królewna Fasolka" Teatr Trip


Dwójka warzywnych skrzatów Karotek i Groszka, uwielbia uprawiać warzywa i
owoce. Pewnego dnia znajdują przed swoim domkiem małe ludzkie dziecko.
Jednocześnie okazuje się, iż Czarodziej Robaczek rzucił straszliwą klątwę na
krainę Grządkową i chce pożreć wszystkie uprawy. Z pomocą przychodzi im
Cebulowa Wróżka oraz. dzieci zgromadzone na przedstawieniu. Czy uda im się
pokonać Robaczka? Jaką rolę odegra ludzkie dziecko? I czy szpinak może być
dobry? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego przedstawienia!
Po przedstawieniu zaprosimy dzieci do udziału we wspólnych animacjach
teatralnych, które tematycznie będą nawiązywały do spektaklu. Zaproponujemy
także malowanie buziek i balonikowe zoo!

22.07 g. 16.00 Niedziela z Teatrem Małym / Bacz na Niedzielę / pl. Baczyńskiego

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy