Nie siedź w domu

Koncert Next Wave Aukso: BARDO - Barbara Kinga Majewska & Bartłomiej Wąsik

Mediateka

ilustracja

Barbara Kinga Majewska gościła już u nas w ubiegłym sezonie, z pieśniami Franza Schuberta. Bartłomiej Wąsik – również, z zespołem Kwadrofonik. Ona jest znakomitą śpiewaczką, absolwentką wokalistyki i pedagogiki muzyki w Hochschule für Musik Detmold, studiowała śpiew solowy w Royal Academy of Music w Sztokholmie i muzykologię na Uniwersytecie Warszawskim. On jest pianistą, aranżerem i kompozytorem, dla którego muzyka nie ma granic. Co udowadnia zarówno solo, jak i w fenomenalnym Lutosławski Piano Duo, współtworzonym z Emilią Sitarz, czy z jedynym w swoim rodzaju zespołem fortepianowo-perkusyjnym, wspomnianym już wcześniej Kwadrofonikiem, który równie oryginalnie interpretuje polski folk, jak i muzykę z filmów Davida Lyncha. Wspólny projekt Majewskiej i Wąsika, zatytułowany po prostu „Piosenki” („Songs”), będzie wydarzeniem tego sezonu.

Mediateka, 9 grudnia, godz. 19.00

 

BARDO

  • Barbara Kinga Majewska - głos
  • Bartłomiej Wąsik - fortepian, elektronika

KONKURS!

Wśród czytelników, którzy do 8 grudnia do godz. 12.00 na naszej stronie tygodnikecho.pl zakładka konkursy, odpowiedzą na pytanie, rozlosujemy   podwójne zaproszenie do Mediateki na Koncert Bardo z cyklu Next Wave,  9 grudnia o 19:00.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy