W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 41/2015

Dookoła Polski na rowerze

„Echo” rozmawia ze Zdzichem Rabendą, podróżnikiem z Tychów, który objechał Polskę dookoła na rowerze, zaglądając m.in. do Kostrzyna na Przystanek Woodstock.

ilustracja
fot. arc.

Rozmawia: Wioleta PIRÓG
„Echo”: – Skąd wziął się pomysł, żeby pojechać rowerem na Woodstock?
Zdzich Rabenda: – Od paru lat podróżuję po świecie, realizując swoje pasje. Najpierw jeździłem dużo po wschodzie i zachodzie Europy. Potem przyszedł czas na przygodę z Afryką i Azją, a w zeszłym
roku pojechałem stopem do Indii. No i bardzo chciałem wrócić na Woodstock, bo co roku spotykam się tam ze znajomymi z różnych zakątków świata. Dla mnie jest to nie tyle festiwal muzyczny, co miejsce spotkań z przyjaciółmi. Bardzo dużo ludzi przyjeżdża też z emigracji. Biorą wolne, żeby tam dotrzeć, są też przypadki, że gdy go nie dostają, to zwalniają się z pracy, aby przyjechać. Ósmy raz bawiłem się na festiwalu. Woodstock od zawsze był dla mnie i moich znajomych czymś wy jątkowym. Teraz jesteśmy coraz starsi i mamy coraz mniej czasu, aby przyjeżdżać z dużym wyprzedzeniem, ale przez wiele lat byliśmy tam już siedem, a nawet 10 dni przed rozpoczęciem imprezy i organizowaliśmy „Wioskę tyską”.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z 14 października 2015r.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy