Sondaż publiczny

Czy uważasz, że ze smogiem, który znów się zaczyna, uporamy się:

W numerze

Przeglądasz:

Numer 44/2018
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Idzie ku lepszemu czyli wypadek w Imielinie

Było to w piątek, w Imielinie, gdy nagle bum i pojazd wiozący wicepremier Beatę Szydło zwaną Broszką, przywalił w peugeota hamującego na przejściu dla pieszych. Siedzący za kierownicą peugeota 77-letni mieszkaniec Imielina zdołał wyhamować, widząc ruszające na drogę dziecko, a rządowa kolumna nie. Dodać trzeba, że w BMW, którym jechała Szydło, rąbnęło jeszcze audi jej obstawy.

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Bitwa o sejmik trwa

Regionaliści przez swoją kłótliwość wylecieli z koalicji

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Jak oni grali (i ... śpiewali)!

Śląska Jesień Gitarowa - festiwal muzyki, czy impreza dla wybranych?

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

TO BYLI NASI DZIADKOWIE OJCOWIE

W Bieruniu odsłonięto pomnik poległych, niezależnie od munduru, jaki nosili

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Co by pedzioł Szekspir po naszymu?

Za kilka dni ukaże się w księgarniach niezwykła książka tyskiego nauczyciela języka angielskiego, Marcina Melona. Ponieważ jednak niedawno udzielał nam on wywiadu, tym razem rozmowa z rysownikiem, który książkę ilustrował.

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Galasówek skutek cudowny?

Ten tekst nie będzie łatwy Ale i zrozumienie przyrody czasem łatwe nie jest. Więc jabłka na dębie? Winogrona wszędzie, nasiona w nich jakby żywe, łapczywe, sączą soki, drążą drogi do wyjścia, gdzie indziej czapki niczym zgubione, przyklejone, leżą złocąc się, czekają na liściu, a wszystko czerwienieje to ze złości, to z podziwu.

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 44/2018

Polska cytryna – czas na pigwę!

Niby wszyscy ją znamy, wiemy jak wygląda, ale kojarzymy ją głównie z nalewkami. Fakt, pigwa jest dzisiaj mało popularnym owocem, mało kto wie jak ją odpowiednio przygotować - nie da się jej tak po prostu zerwać z drzewa jak jabłka, albo gruszki i zjeść. Trzeba ją najpierw odpowiednio przetworzyć, surowa rzeczywiście może odstraszyć – jest twarda jak kamień i jak na polską cytrynę przystało, bardzo kwaśna. Wierzcie mi, warto wiedzieć o co w tej całej pigwie chodzi!

więcej
Pokaż więcej materiałów

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy