W numerze

Przeglądasz:

Numer 20/2018
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Daria Szczepańska rezygnuje?

Tychy • Zmiana na stanowisku wiceprezydenta

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Gwiazdą był Sławomir!

Tychy • Disco Polo & Dance - II Edycja

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Będzie mniej tłoczno na parkingach?

Tychy • Darmowe autobusy na Paprocany

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Zmieniają nasz świat

Tychy • Dzień Otwarty Funduszy Europejskich

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Od piątku na rowery

Tychy • Rusza TRM

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Będą utrudnienia w ruchu

Tychy • Remonty na drogach

więcej
ilustracja
Powiat
powiat bieruńsko-lędziński
Wydanie
Numer 20/2018

W partnerskim mieście

Morawvsky Beroun/Bieruń • „Bieg Pod Górę”

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Bralczyk i Ogórek w rolach głównych

Tychy • Mediateka -Tury Kultury

więcej
Pokaż więcej materiałów

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy