W numerze

Przeglądasz:

Numer 17/18/2018
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 17/18/2018

W poniedziałek otwarcie

Tychy • Wodny Park już po oficjalnej prezentacji

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 17/18/2018

Udane urodziny GKS-u Tychy

To były miłe obchody jubileuszu 47. rocznicy powstania klubu. Drużyna stanęła na wysokości zadania i odniosła piąte wiosną zwycięstwo, pokonując Górnika Łęczna po dwóch golach Kamila Zapolnika. Oko cieszyła też niezła frekwencja na trybunach.

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 17/18/2018

Motorowe rozpoczęcie sezonu

Tychy • Zlot tysiąca maszyn

więcej
ilustracja
Powiat
powiat bieruńsko-lędziński
Wydanie
Numer 17/18/2018

Są pieniądze na remonty

Bieruń • Warto zwiedzać bieruńskie zabytki

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 17/18/2018

Niezależny, czyli jaki?

Tychy • II TopOFFFestiwal

więcej
ilustracja
Powiat
powiat bieruńsko-lędziński
Wydanie
Numer 17/18/2018

Miasto w starej fotografii

Bieruń • 200 zdjęć dobrej jakości! 2000 zaangażowanych osób

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 17/18/2018

Wróciły Tyskie Targi Śniadaniowe

Tychy • Jak spędzić smacznie i zdrowo sobotni poranek?

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 17/18/2018

10 lat Dyskusyjnego Klubu Książki

Tychy • Jubileusz z gościem specjalnym -Wojciechem Jagielskim

więcej
Pokaż więcej materiałów

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy