Sondaż publiczny

Czy uważasz, że ze smogiem, który znów się zaczyna, uporamy się:

W numerze

Przeglądasz:

Numer 26/2017
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 26/2017

Szpital będzie własnością Tychów

Tychy • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 26/2017

Tyski Lider Przedsiębiorczości

Promnice • Gala wręczenia „Hermesów Biznesu 2017”

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 26/2017

Impas w sprawie rozliczenia trwa

Tychy • XXXVIII Sesja Rady Miasta

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 26/2017

Byliśmy dobrym gospodarzem

Tychy • UEFA EURO U21

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 26/2017

„Świetlikowo” - Hospicjum to życie

Tychy • W trakcie gali zadeklarowano pomoc finansową o wysokości 64 000 zł

więcej
ilustracja
Wydanie
Numer 26/2017

Kręci mnie bezpieczeństwo nad wodą

Tychy/Bieruń • O bezpieczeństwie nie tylko nad wodą

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 26/2017

Kazio! No co?

Tychy • MCK - premiera spektaklu „Kazio”, Teatru Gęba

więcej
ilustracja
Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 26/2017

Żywioły w laboratorium

Tychy • Slideshow Tyskiego Towarzystwa Fotograficznego

więcej
Pokaż więcej materiałów

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy