Sondaż publiczny

Czy uważasz, że ze smogiem, który znów się zaczyna, uporamy się:

W numerze

Wydanie
Numer 42/2018

Dwadzieścia lat powiatów

Dwadzieścia lat temu, 11 października 1998 roku, odbyły się w wolnej Polsce pierwszy raz  wybory do powiatów. I chociaż oficjalnie zaczęły one funkcjonować 1 stycznia 1999 roku, to w powiatach właśnie 11 października uważa się za  datę ich powstania. Kilka dni później zebrały się rady powiatów. Zresztą władze wykonawcze, czyli  zarządy, starostów, też wybrano w 1998 roku. Choć do 1 stycznia była to władza bez ziemi.

ilustracja

Powiaty nie pokrywały się z tymi, które zlikwidowano w 1975 roku. Powiat tyski, istniejący w latach 1954-75 był znacznie większy, obejmował  niemal cały obecny bieruńsko-lędziński (bez Bojszów-te były w powiecie pszczyńskim) i mikołowski. Należały też do niego obecne dzielnice Katowic: Murcki, Kostuchna i Podlesie oraz - teraz w granicach Mysłowic  - Wesoła, Kosztowy, Dziećkowice.

Powiat pszczyński  w zasadzie kurczył się stale, od momentu  jego powołania, w 1742 roku. W jego skład początkowo wchodziło całe dawne księstwo pszczyńskie, ale też Ziemia Wodzisławska. Opierał się o graniczną rzekę Olzę, a należały do niego nawet przedmieścia czeskiego obecnie Bogumina (obok Chałupek). Leżało w nim choćby obecne Jastrzębie. Były w nim oczywiście Tychy i  Mikołów.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  17 października 2018 r.

 

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy