W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 37/2018

Opanowali cały świat!

Tychy

ilustracja

Pogoda staje się coraz bardziej zimowa. To czas letargu i pewnego zatrzymania.  Są jednak takie miejsca i takie wydarzenia, które sprzeciwiają się takim tendencjom. Jednym z nich był piątkowy (7 września) koncert w Kloster Pub Tychy, podczas którego słuchacze mieli okazję naładować się ogromną dawką pozytywnej energii. Powodem zamieszania po raz kolejny stał się tyski zespół “KASIA SKIBA I JA”, który świętował przyjście na świat swojego pierwszego dziecka - okrągłej i bardzo wyrazistej płyty.

“KASIA SKIBA I JA” to zespół, który stał się odkryciem tegorocznych wakacji. Dzięki eliminacjom konkursowym w ramach cyklu “Dla Tych zagrają - nowa fala tyskich brzmień”, grupa została doceniona przez publiczność i jury, w efekcie czego mieli okazję wystąpić na dużej scenie podczas dni miasta. Tam, jak pamiętają wszyscy obecni, dokonali czegoś niemożliwego, zmuszając niejako publiczność do aktywnego udziału w koncercie,
a właściwie akcie tworzenia muzyki. Opuścili oni swoje bezpieczne miejsca na scenie, aby móc dzielić się swoja niezwykłą energią wśród słuchaczy. Czego więc mogliśmy się spodziewać po koncercie organizowanym, co by nie mówić,
w zamkniętej barowej przestrzeni? Znacznie więcej!

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  12 września 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy