W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 32/33/2018

Gorączka niedzielnego popołudnia

Tychy • „Bacz na niedzielę!” na rockowo

ilustracja

Dużo słońca i świetnej zabawy - tak pokrótce można określić to, co działo się w minioną niedzielę (5 sierpnia) na placu Baczyńskiego. Popołudnie to upłynęło w iście rockowej atmosferze. Przed tyską publicznością wystąpiły aż cztery zespoły, które rywalizowały o to, który z nich wystąpi podczas kolejnej edycji “Rocka na Plaży” obok takich gwiazd jak Dżem i Cree.

“Rock na Plaży” to jedno z największych muzycznych wydarzeń roku. Choć pozostał do niego niespełna miesiąc, już teraz rozpoczęły się przygotowania. Jednym z nich był konkurs, który miał rozstrzygnąć, przed którą tyską kapelą stanie szansa zagrania na dużej scenie wraz z legendami polskiej sceny muzycznej. Zgodnie z regulaminem podczas przesłuchań konkursowych zagrały cztery zespoły.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  8 sierpnia 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy