W numerze

Powiat
powiat pszczyński
Wydanie
Numer 28/2018

Promnice pozostaną muzeum otwartym

Pszczyna • Zameczek myśliwski w Promnicach częścią Muzeum Zamkowego

ilustracja

W minioną środę (5 lipca) Skarb Państwa, reprezentowany przez Starostę Pszczyńskiego, przekazał na własność Muzeum Zamkowemu w Pszczynie Zameczek Myśliwski w Promnicach. O przejęciu obiektu poinformowali podczas piątkowego briefingu m.in. Maciej Kluss, dyrektor należącego do samorządu woj. śląskiego Muzeum Zamkowego, a także członek zarządu woj. śląskiego Henryk Mercik.

Przepiękny zameczek myśliwski w Kobiórze, leżący tuż przy granicy z Tychami, stanowił część majątku należącego do ostatnich książąt pszczyńskich z rodziny Hochbergów.
Do końca 2015 roku był wydzierżawiony spółce Noma Residance. Po wygaśnięciu umowy dotychczasowy dzierżawca wystąpił o jej przedłużenie, ale nie spełnił jej warunków. Sprawa oparła się o sąd, który przyznał rację Skarbowi Państwa. Po uprawomocnieniu wyroku starosta pszczyński wystąpił do wojewody śląskiego o zgodę na przejęcie obiektu.
Jeszcze w czasie wernisażu wystawy "Orzeł czarny. Orzeł biały. Ziemia pszczyńska 1914-1922.
W stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości", dyrektor Muzeum Zamkowego w Pszczynie poinformował, że jest „zielone światło” dla przejęcia Zameczku Myśliwskiego w Promnicach przez Muzeum Zamkowe w Pszczynie. W końcu stało się to faktem. Na razie, do końca października, obiektem będzie jeszcze zarządzać dotychczasowy dzierżawca – spółka Noma Residance.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy