W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 28/2018

Stare, ale jare

Tychy • Festiwal Turystyczny- Zlot Zabytkowych Samochodów

ilustracja

Drugi dzień Festiwalu Turystycznego w Browarze Obywatelskim, w niedzielę (8 lipca) należał do pojazdów. Czterokołowce i jednoślady opanowały plac Browaru Obywatelskiego przyciągając na jego teren fanów starej motoryzacji z Tychów i okolic.

Zlot rozpoczął Rajd Turystyczny, w którym zabytkowe samochody przejechały ulicami naszego miasta prezentując się nawet tym mieszkańcom, którzy nie brali udziału w imprezie.
Po skończonej przejażdżce samochody ustawiły się placu w Browarze Obywatelskim. Fani motoryzacji mogli porozmawiać z właścicielami o ich samochodach, a także obejrzeć wnętrza i zajrzeć pod maski maszyn.
Na zlocie zaprezentowano 55 samochodów. Najstarsze pochodziły z lat 50. pojawiły się także młodsze modele z końca XX wieku. Jedną z najliczniejszych grup stanowiły Fiaty 126p, które do dzisiaj można spotkać na polskich ulicach. Pod browarem licznie stawili się także właściciele jednośladów ze swoimi maszynami.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy