W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 28/2018

Park Jaworek ożył!

Tychy • „Kultura osiedla – osiedle kultury”

ilustracja

Warsztaty plastyczne, dmuchańce, malowanie twarzy – te i wiele innych, wspaniałych atrakcji czekały na najmłodszych podczas Festynu Rewitalizacyjnego, który odbył się w minioną sobotę (7 lipca) w Parku Jaworek.

Festyn Rewitalizacyjny odbył się w ramach Programu Rewitalizacji dla miasta Tychy dla osiedli H i Ł. Impreza została zorganizowana przez Miejskie Centrum Kultury w Tychach pod hasłem „Kultura osiedla – osiedle kultury”.
Program Rewitalizacji jest procesem ożywiania miasta. Ma on na celu dodanie energii obszarom zagrożonym negatywnymi zjawiskami społeczno-gospodarczymi. Rewitalizacja jest inspirowana przez samorząd, powinna aktywizować i pobudzać mieszkańców, przedsiębiorców, spółdzielnie, wspólnoty mieszkaniowe, organizacje pozarządowe oraz związki wyznaniowe do twórczego zmieniania części miasta na lepsze, bardziej przyjazne do życia.  

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy