W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Daria Szczepańska rezygnuje?

Tychy • Zmiana na stanowisku wiceprezydenta

ilustracja

W kuluarach Urzędu Miejskiego aż huczy od plotek – Daria Szczepańska, pełniąca funkcję zastępcy prezydenta miasta ds. społecznych - rezygnuje. Aby potwierdzić te informacje zapytaliśmy o to Ewę Grudniok, rzeczniczkę UM Tychy.

- Nie potwierdzam i nie zaprzeczam tej informacji. W stosownym czasie Urząd Miasta Tychy wyda w tej sprawie oświadczenie – powiedziała nam rzeczniczka urzędu.
Jak głoszą plotki powodem rezygnacji Darii Szczepańskiej z funkcji wiceprezydenta ma być objęcie stanowiska prezesa Tyskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego, w miejsce byłego prezesa, który ustąpił po zarzutach związanych z jazdą po pijanemu, kiedy w listopadzie ubiegłego roku został zatrzymany przez policję. Miał ok. 1,5 promila alkoholu w organizmie. W konsekwencji stracił prawo jazdy na 3 lata i został zobowiązany do zapłacenia stosownych kar. Od dłuższego czasu przebąkiwano, że w miejsce byłego prezesa rozważana jest osoba Szczepańskiej, ale jej pozycją jako wiceprezydenta, fachowość i skuteczność w zakresie działań społecznych była doceniana.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy