W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Bralczyk i Ogórek w rolach głównych

Tychy • Mediateka -Tury Kultury

ilustracja

Wponiedziałkowy wieczór (14 maja) w Mediatece odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Tury Kultury. Tym razem naprzeciw publiczności zasiedli profesor Jerzy Bralczyk – ceniony językoznawca, specjalista w zakresie języka mediów, reklamy i polityki oraz Michał Ogórek dziennikarz i felietonista. Bohaterowie wieczoru opowiadali o swoich literackich sympatiach i o spojrzeniu na współczesną twórczość.

- Kiedyś pojęcie książka wiele znaczyło. Spodziewaliśmy się, biorąc ją do ręki czegoś fantastycznego. Dzisiaj przerzuca się kartki w poszukiwaniu smaczków, a to nie jest to samo – mówił Michał Ogórek.
Profesor Bralczyk zauważył, że z biegiem lat literatura coraz bardziej staje się towarem. - Uwzględnia się zapotrzebowanie rynkowe, wiele zależy od PR-u, od nagłośnienia książki i wydawnictwa – podkreślał. Jego zdaniem autorem może dziś zostać każdy. Czasem wystarczy odrobina popularności, by mieć o czym pisać i stać się automatycznie jeszcze bardziej popularnym.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy