W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Drugi piknik rodzinny

Tychy • LO im. Orląt Lwowskich

ilustracja

W minioną sobotę (12 maja) na placu przed ZDZ było kolorowo i wesoło. Społeczność szkolna LO im. Orląt lwowskich zaprosiła po raz drugi wszystkich chętnych wraz z rodzinami na wspólne świętowanie, bo dobra zabawa integruje. Atrakcji było tak wiele, że nie było czasu na nudę.

Na placu rozstawiono wiele stoisk, które przyciągały dużych i małych. Obecne było na pikniku Stowarzyszenie Husaria z Mysłowic, które współpracuje z WKU i ZDZ w Tychach oraz Stowarzyszeniem Rekonstrukcyjnym - 73. pułk Piechoty w Katowicach. 
Wiceprezes Stowarzyszenia, starszy chorąży Mirosław Dziubek i jego sekretarz chorąży sztabowy Paweł Żurek, pokazywali zainteresowanym, jak funkcjonuje karabin. Obok, pod okiem tyszanina Macieja Wawrzynka, wychowanka tyskiego liceum mundurowego, który służy w 34. Dywizjonie Rakietowym Ochrony Powietrznej, było można postrzelać do tarczy. Swoich sił spróbował także 8-letni Paweł Fąfara, który trafił w 10. Z kolei Oliwia Krawczyk z klasy II LO im. Orląt lwowskich pokazywała na fantomie i uczyła chętnych zasad ratowania życia w chwili zagrożenia.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy