W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Gwiazdą był Sławomir!

Tychy • Disco Polo & Dance - II Edycja

ilustracja
foto. Tomasz Gonsior

W sobotę (12 maja) na Stadionie Miejskim w Tychach miało miejsce największe wydarzenie z gatunku Disco Polo& Dance na Śląsku. To wspólna inicjatywa Tyskiego sportu i restauracji Stadionowa. Była to druga edycja muzycznego show, na którą przybyli całymi rodzinami nie tylko tyszanie.

Na ogromnej scenie wystąpiły najpopularniejsze gwiazdy muzyki disco polo i dance, zabierając swoich fanów z Bielska-Białej, Bierunia, Jaroszowic, Gliwic, Mikołowa, Orzesza, Pszczyny i wielu zakątków polski południowej w kolorową podróż po beztroskich rytmach gatunku.
Występy Blue Ray, Skalar, Top Girls, Fanatic, Piękni i Młodzi, Weronika i Mała Czarna przeplatane były różnymi konkursami z nagrodami, płytami, koszulkami i różnymi gadżetami. Nie zabrakło Marcina Millera i jego zespołu Boys, który powstał
w 1991 roku i przez minione 20 lat zdobywał różne nagrody a także 5 platynowych płyt i 2 złote. W 1995 roku w Opolu jako jedyna grupa disco polo, otrzymali nagrodę od TVP. Nie zabrakło „Niech żyje wolność
i swoboda" i hitu „Jesteś szalona” podczas którego publiczność oszalała.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy