W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Od piątku na rowery

Tychy • Rusza TRM

ilustracja

System samoobsługowych wypożyczalni rowerów w Tychach będzie się składa łz 7 stacji, pomiędzy którymi będzie można przemieszczać się na 60 nowych rowerach z kompletnym wyposażeniem.  Dodatkowo do dyspozycji rowerzystów będą
2 rowery familijne CARGO, 3 tandemy, 5 rowerów dziecięcych oraz 1 rower trójkołowy dla osób niepełnosprawnych. Wszystko od najbliższego piątku (18 maja).

Tegoroczny będzie pierwszym pełnowymiarowym sezonem Tyskiego Roweru Miejskiego. System Nextbike nie jest jednak dla mieszkańców miasta nowością. Mogli oni go przetestować podczas ubiegłorocznego programu pilotażowego. W systemie zarejestrowało się wtedy niemal 2500 tysiąca użytkowników, którzy wypożyczyli rowery niemal 6500 razy. Łączna liczba wypożyczeń – licząc również te dokonane w Tychach przez osoby zarejestrowane w innych systemach Nextbike – przekroczyła 8500.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy