W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Będą utrudnienia w ruchu

Tychy • Remonty na drogach

ilustracja

Sezon drogowy w pełni, a to oznacza, że na tyskich drogach trwają intensywne prace. Obok dużych inwestycji takich jak modernizacja drogi krajowej nr 44 zaplanowano także wiele remontów. Na ten cel z budżetu miasta przeznaczono ponad 4 mln zł. Pierwsze prace ruszyły już w miniony poniedziałek (14 maja).

W pierwszej kolejności nową nawierzchnię zyskają ulice Szojdy i Lokalna. Na czas remontu na obu tych ulicach będą występować utrudnienia w ruchu. Ulica Szojdy zostanie wyremontowana na około 450-metrowym odcinku od ul. Strzeleckiej do ul. Targiela. Stara nawierzchnia zostanie sfrezowana, a znajdujące się w drodze urządzenia wyregulowane. Dopiero później będzie można położyć nową asfaltową nakładkę. Na czas wykonywania prac droga będzie zawężona i wprowadzony zostanie ruch wahadłowy (sterowanie ręczne ruchem). Wartość prac to blisko 200 tys. zł .

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy