W numerze

Powiat
powiat bieruńsko-lędziński
Wydanie
Numer 20/2018

W partnerskim mieście

Morawvsky Beroun/Bieruń • „Bieg Pod Górę”

ilustracja

W minioną sobotę (12 maja) grupa mieszkańców Bierunia wybrała się do  partnerskiego miasta Moravsky’ego Berouna w Czechach, aby po raz kolejny wziąć udział w „Biegu Pod Górę”.

Jak co roku, wyjazd cieszył się sporym zainteresowaniem. Na jednodniową wycieczkę do naszych południowych sąsiadów wyruszyła grupka aktywnych sportowo bierunian. Mimo, iż osławiona "górka" pozornie nie wygląda na trudną, uczestnicy biegu jednogłośnie stwierdzili, że zmierzenie się z nią wymaga sporego wysiłku. Wszyscy jednak świetnie poradzili sobie z dystansem, którego długość wynosiła 190 metrów, lecz który biegł pod wzniesienie o wysokości 35 m!
W zawodach udział łącznie wzięło około 200 uczestników, wśród których w każdej kategorii wiekowej nagradzanych było pięciu z najlepszym czasem.  Bierunianie wrócili do domu z workiem pełnym medali.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy