W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

To już naprawdę koniec!

Tychy • Wernisaż wystawy TTF – “ZEG The End"

ilustracja
Foto. Grzegorz Krzysztofik

Kontrowersje związane z placem u zbiegu ulic Budowlanych i Burschego nie cichną. Dziś już wiemy, co powstanie w miejscu dawnego Zakładu Elektroniki Górniczej, który wrósł w historię miasta, a którego już nie ma. Tyskie Towarzystwo Fotograficzne udokumentowało, jak znikał ZEG, prezentując wybrane fotografie na wystawie „ZEG The End” w SDK Tęcza, której wernisaż odbył się w miniony czwartek (10 maja).

To pierwsza wystawa w świeżo wyremontowanym budynku Spółdzielczego Domu Kultury "Tęcza" Tyskiej Spółdzielni Mieszkaniowej "Oskard".
Pod nazwą "ZEG THE END" członkowie Tyskiego Towarzystwa Fotograficznego na 26 fotografiach zaprezentowali swoją interpretację rozbiórki Zakładu Elektroniki Górniczej.
Przybyłych na wernisaż gości, w tym byłych pracowników zakładu i jego miłośników, przywitała Barbara Konieczna, kierownik Działu Społeczno-Kulturalnego Spółdzielni oraz Elżbieta Strzezik, odpowiedzialna za wygląd wystawy.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy