W numerze

Wydanie
Numer 20/2018

Majówka u ojca Mateusza

Piękna jest Polska

ilustracja

Z reguły długi majowy weekend spędzałam poza granicami kraju. Tym razem wybrałam Polskę i Łemkowszczyznę z pięknymi drewnianymi cerkiewkami w Beskidzie Niskim. Byłam w dzikim, zielonym miejscu, gdzie swoją pustelnię miał św. Jan z Dukli. Odwiedziłam też moje rodzinne miasto Sandomierz.

Przez pięć dni na ulicach i w kawiarenkach nadwiślańskiego grodu można było spotkać oprócz tłumów turystów niezwykłych ludzi. Wszystko dzięki 15. Festiwalowi Filmów - Spotkań Niezwykłych. Była to prawdziwa uczta dla miłośników kina, podczas której odbywały się spotkania autorskie ze znakomitymi osobowościami polskiej kinematografii, projekty filmowe, warsztaty filmowo–muzyczne i koncerty.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy