W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 20/2018

Święto słowa - Wojciech Młynarski

Tychy • IV Logos Fest

ilustracja

W dniu, w którym ten numer trafi do rąk naszych Czytelników, rozpocznie się się kolejna, już czwarta edycja Tyskiego Festiwalu Słowa – Logos Fest. Festiwalu, który jest wielką gratką dla wszystkich potrafiących docenić jego wagę w twórczości wybitnych postaci naszej kultury. Patronem tegorocznej jego edycji jest mistrz słowa - Wojciech Młynarski.

Młynarski - autor piosenek – „Jesteśmy na wczasach”, „Róbmy swoje”, „Przyjdzie walec i wyrówna”, „W Polskę idziemy” , „Tupot białych mew”, „Bynajmniej” i setek innych, które stały się częścią naszej kultury i którego słowa wrosły do potocznego języka, jak mało kto potrafił docenić ich wagę i znaczenie.
Ten piosenkarz, satyryk, scenarzysta, kompozytor, librecista, poeta, tłumacz – pozostawił po sobie ponad dwa tysiące tekstów. Nie lubił jednak, jak określano go mianem poety. Sam mówił o sobie, że jest entuzjastą dobrego rzemiosła, a swoje teksty określał często śpiewanymi felietonami literackimi. Były proste, z jasnym przesłaniem, często z zaskakującą puentą. Artysta tłumaczył, że zawsze chciał mówić i pisać prawdę, lubić ludzi, piętnować głupotę i zawsze zachowywać „zwykłą, ludzką przyzwoitość”.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  16 maja 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy