W numerze

Wydanie
Numer 10/2018

Grzegorz Franki ponownie prezesem

Region • IX Kongres Związku Górnośląskiego

ilustracja

W sobotę (3 marca) w Mysłowicach odbył się IX Kongres Związku Górnośląskiego, który wybrał władze stowarzyszenia na kadencję 2014 - 2018 oraz podjął uchwałę w sprawie pomnika Wojciecha Korfantego w Warszawie.

Delegaci reprezentujący 41 jednostek terenowych wybrali prezesem Związku ponownie Grzegorza Franki, który funkcję tę sprawuje od 11 czerwca 2015 roku. Franki otrzymał 84,66 proc. głosów i był jedynym kandydatem.
W skład Zarządu Głównego weszło jeszcze 12 osób: Leszek Boniewski (Katowice), prof. Joachim Foltys (Orzesze), Sławomir Fudala (Mikołów), Krystyna Janeczek-Jagielończyk (Chorzów), Tomasz Kowalski (Mysłowice), dr Łucja Staniczek (Tychy), dr Waldemar Szendera (Suszec), Jan Szulik (Zabrze), Bernard Uszok (Katowice), Dawid Wowra (Ruda Śląska), Halina Wróbel (Katowice) i Jakub Wyciślik (Ruda Śląska).
Kongres podjął także uchwałę w sprawie pomnika Wojciecha Korfantego w Warszawie:
„W roku obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości Górny Śląsk przypomina społeczeństwu polskiemu o ogromnym wkładzie tego regionu w odbudowę i rozwój kraju, zwłaszcza po 1922 roku roku.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  7 marca 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy