Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej
ilustracja

Marynarze z Bojszów

Górnoślązacy, którzy służyli w armii Cesarstwa Niemieckiego podczas I wojny światowej (1914- 1918), walczyli również w marynarce wojennej, w łodziach podwodnych (U-bootach). 

więcej
ilustracja

Syn wyrusza na wojnę

Przedstawiamy  zdjęcie z wystawy „To byli nasi dziadkowie”, zorganizowanej przez gminę Bojszowy

więcej
ilustracja

Paski na pasach

Zdjęcie pochodzi z lat 90.

więcej
ilustracja

Spółdzielcza piekarnia

Zdjęcie wykonano w 1958 r.

więcej
ilustracja

Służba u cysorza Wilusia

Zdjęcie wykonano w 1916 r. podczas I wojny światowej (przypuszczalnie na terenie dzisiejszej Rumunii). 

więcej
ilustracja

Ślązacy wcieleni do Wehrmachtu

Zdjęcie wykonano w 1942 r.

więcej
ilustracja

Jeden trabant, a tyle radości

Zdjęcie zostało wykonane w 1978 r. 
więcej
ilustracja

Pielgrzymka na Jasną Górę

Skończył się sierpień – miesiąc, w którym wiele pielgrzymek z całej Polski (m.in. z Tychów) dociera na Jasną Górę. 

więcej
ilustracja

Alojzy Sornek z Czułowa

Na zdjęciach widzimy Alojzego Sornka z Czułowa podczas służby wojskowej w 1932 r. 

więcej
ilustracja

Na froncie I wojny światowej

Fotografię wykonano w lipcu 1916 r., przypuszczalnie w Rumunii. 

więcej
ilustracja

Ślubne zdjęcie

 

Pamiątkową fotografię ślubną wykonano w 1930 roku. 
więcej

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy