Sondaż publiczny

W Dzień Matki:

W naszej kuchni

ilustracja

Rzodkiewka – królowa nowalijek

W końcu na poważnie zaświeciło słońce. I to nie jest już pogodowy kaprys, anomalia na kilka dni i powrót na stare, jesienno - zimowe śmieci. Przyroda wystartowała i teraz już nie ma wątpliwości – nic jej nie zatrzyma przez następne pół roku, nawet te chwilowe „zera” w nocy. Poza tym, że wszędzie robi się malowniczo zielono i słonecznie, dzień jest długi, to wchodzimy znowu w dobry czas dla sezonowego jedzenia.
I świetnie, o to przecież chodzi – żeby jeść to, co chwilowo rośnie dookoła, naturalnie. Długo na nią czekałam i jak tylko zaczęła się pojawiać musiałam poszperać i dowiedzieć się co w niej drzemie. Według mnie to najsmaczniejszy symbol wiosny – rzodkiewka!

więcej
ilustracja

Wielkanocne słodkości

Święta Wielkanocne to kulinarny zastrzyk wiosny. Jajka, twarożki, żur, domowy majonez, świeże zioła i wędzone szynki z chrzanem – to prawdziwy, śniadaniowy raj. W ten jeden dzień pierwszy posiłek w ciągu dnia zdecydowanie jest najważniejszy i równocześnie najdłuższy w roku, bo przecież wszyscy z przyjemnością przeciągają ucztę do samej kolacji.

więcej
ilustracja

Niezłe jaja

„Ale teraz to się staje, że od kury mądrzejsze jaje”

Aleksander Fredro

więcej
ilustracja

Do chrzanu, rodacy

„Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!”
A chrzan na to: „Wolne żarty,
Płaczę tak, bo jestem tarty,
Lecz mi nie żal tego stanu,
A łzy wasze są do chrzanu!”

Jan Brzechwa

więcej
ilustracja

Rosole mio!

Dużo jest smaków bez których nie wyobrażamy sobie kuchni. I co ciekawe, najczęściej są to proste potrawy - jedzenie, które od zawsze nam towarzyszy i do którego najczęściej wracamy. Pamiętam jak wyjechałam z domu do akademika, myśląc, że teraz w końcu będę mogła jeść tylko to, na co będę miała ochotę. Rebelia, prawdziwa wolność, słowem: czyste szaleństwo. Pizza, zupki chińskie, hamburgery i tony słodyczy na okrągło. Nawet nie wiem jak to się stało, że pewnego dnia, po zaledwie kilku miesiącach sielanki, wykonałam ten jeden, przełomowy w życiu prawie każdego, młodego człowieka telefon - „Babciu...to jak się robi ten cały rosół”? 

więcej
ilustracja

Jarmuż - doskonały wybór

Mody na zdrowe jedzenie i diety zmieniają się jak w kalejdoskopie. Absurdów nie brakuje: powinniśmy jeść tylko zielone warzywa, tylko tłuszcze, może tym razem same owoce? Albo nie, nie jedzmy nic – będziemy jak młodzi bogowie - chudzi, zgrabni i powabni. Aha, no i odkwaszeni (cokolwiek to znaczy, bo na ten temat spotkałam się już z wieloma, niezwykłymi historiami rodem z science fiction). 

więcej
ilustracja

Taki właśnie z niego burak

Niezwykle fascynujący okazuje się ten nasz zwykły, z pozoru nudny burak. Nic bardziej mylnego, wiąże się z nim ładny kawałek historii świata i - co zabawniejsze – mody, bo przecież dzisiaj burak przechodzi drugą młodość. Kiedyś kojarzony był wyłącznie z barszczem i tanim, łatwo dostępnym pożywieniem; a dzisiaj – proszę bardzo - intryguje różnorodnością sposobów przyrządzania.

więcej
ilustracja

Śledzik na dobry koniec i początek

Przed nami ostatki, czyli najfajniejszy okres karnawałowego szaleństwa. Dlaczego? Bo wszyscy czują, że do tradycyjnego Wielkiego Postu został już tylko tydzień – nie ma na co czekać, trzeba korzystać i się bawić. Ostatki otwiera Tłusty Czwartek (znam takich, którzy do tego święta przygotowują się skrupulatnie już od początku lutego...), a zamyka mniej już znany dzisiaj...śledzik. I to o nim chcę dzisiaj wspomnieć, bo co jak co, ale śledź w Polsce, to poważna sprawa.

więcej
ilustracja

Niedoceniany długouch

Królik europejski pojawił się na Półwyspie Iberyjskim około pół miliona lat temu. Stamtąd, dzięki Fenicjanom rozprzestrzenił się po całej Europie i w rezultacie od trzech tysięcy lat gości na naszych stołach jako tradycyjne mięso - najczęściej podawane podczas świąt. Dość kontrowersyjne, bo przez wieki królik przeszedł w naszych oczach niemałą metamorfozę – od zwierzyny łownej, która zapewniała pożywny posiłek i futro pomagające przetrwać mroźne zimy, przez uciążliwego szkodnika aż po...domowego pupila.

więcej
ilustracja

Pieprzne tematy

Stoi na stole w specjalnym, dedykowanym przyprawniku - zawsze na straży, zawsze pod ręką. Tak się do niego przyzwyczailiśmy, że przy gotowaniu nawet nie wymieniamy go jako składnika – przecież to jasne jak słońce, że do każdego mięsa, zupy, pierogów, czy choćby jajecznicy koniecznie trzeba dodać pieprz i sól. Chociaż... od tego drugiego staramy się odchodzić, nie przesalać, bo to niezdrowe. A pieprz? Zmieniają się mody na diety i alergie, ale to jedno póki co zostaje niezmienione: pieprzą weganie, wegetarianie, bezglutenowcy i mięsożercy. Bo przepieprzenie grozi co najwyżej kichaniem, więc... czemu nie?

więcej
ilustracja

Pora na...pora

Niedoceniany w naszej kuchni święci tryumfy u Włochów, Francuzów i Skandynawów. Czemu nasz por niemal zawsze zawsze ląduje w zupie? Pewnie ma to związek z historią przybycia do Polski... ale przecież fantazji i pomysłów nam nie brakuje, a okres zimowy nie grzeszy różnorodnością świeżych warzyw i owoców. Może zamiast się nudzić i powtarzać bez końca te same przepisy, albo – co gorsza – kupować szklarniowe, często sztucznie pędzone niesezonówki, po prostu spróbujemy obsadzić zimowego pora na pierwszym planie? Zdziwicie się, ile można z niego wyczarować.

więcej
ilustracja

Koniec świata, czyli staropolski orient

Z czym kojarzy nam się kuchnia polska? Staropolska? Najprawdopodobniej z szalenie tłustymi mięsami łączonymi z owocami z naszych sadów i ciężkimi dodatkami. Wieprzowina, kaczki z jabłkami, kapusta, ziemniaki i grzyby? Jest w tym oczywiście dużo racji, chociaż mało kto wie, że staropolska kuchnia to trochę taka nasza kulinarna kronika. Że w oparciu o jej zmiany można się dowiedzieć, z kim Polska w jakich wiekach miała bliskie relacje. A że historię mięliśmy wyjątkowo zakręconą, to pewnie nie zdziwi was fakt, że w swoim staropolskim menu z łatwością znajdziemy smaki... orientu. Dzisiaj kebab z budy nikogo nie dziwi... ale XVI - wieczna baranina po turecku, z szafranowym ryżem na dworach szlacheckich już może. Jak to możliwe? Już tłumaczę.

 

więcej

Wywiad

ilustracja

Niech żyje teatr

Z Dorotą Pociask-Frącek, dyrektorem Teatru Małego w Tychach rozmawia Dariusz Dyrda.

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Bardzo zacięte bitwy

Na Górnym Śląsku II wojna światowa  trwała do 8 maja!

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Rzodkiewka – królowa nowalijek

W końcu na poważnie zaświeciło słońce. I to nie jest już pogodowy kaprys, anomalia na kilka dni i powrót na stare, jesienno - zimowe śmieci. Przyroda wystartowała i teraz już nie ma wątpliwości – nic jej nie zatrzyma przez następne pół roku, nawet te chwilowe „zera” w nocy. Poza tym, że wszędzie robi się malowniczo zielono i słonecznie, dzień jest długi, to wchodzimy znowu w dobry czas dla sezonowego jedzenia.
I świetnie, o to przecież chodzi – żeby jeść to, co chwilowo rośnie dookoła, naturalnie. Długo na nią czekałam i jak tylko zaczęła się pojawiać musiałam poszperać i dowiedzieć się co w niej drzemie. Według mnie to najsmaczniejszy symbol wiosny – rzodkiewka!

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Nadchodzi czas inwazji kleszcza, komary też już latają

Na zewnątrz coraz cieplej wiec kleszczy i komarów będzie coraz więcej. Mylnie uważa się, że atak kleszcza grozi nam tylko w lecie. Tychy już przygotowują się do oprysków przeciw nim, Katowice z nich zrezygnowały. Kto ma rację?

więcej

Partnerzy