Sondaż publiczny

Czy uważasz, że ze smogiem, który znów się zaczyna, uporamy się:

Aktualności

Wstępne wyniki wyborów

– Drodzy Tyszanie, Jestem bardzo szczęśliwy, że po raz kolejny zdobyłem Wasze zaufanie. Blisko 76-procentowe poparcie, jakie uzyskałem, to dla mnie dowód, że wierzycie we mnie i w to, co robię – obiecuję, że będę dalej dbał o to, by nasze piękne miasto się rozwijało, bo ŁĄCZĄ NAS TYCHY!

A oto skład Radzie Miasta:

Józef Twardzik (PO), Anita Skapczyk (PiS), Dariusz Wencepel (STNO),  Sławomir Sobociński (IT), Krzysztof Król  (KWW AD), Wojciech Czarnota  (PO), Grzegorz Kołodziejczyk (PiS), Danielczyk Edyta (STMO), Andrzej Dziuba (KWWAD), Lidia Gajdas (KWWAD), Rafał Żelazny (PO), Marek Gołosz (PiS), Iwona Oleksiak (PIS), Urszula Paździorek-Pawlik (KWWAD),  Mieczysław Podmokły (KWWAD), Grzegorz Gwóźdź  (PO), Jarosław Hajduk  (PiS), Sławomir Wróbel (PiS), Barbara Konieczna (KWWAD), Krzysztof Woźniak  (KWWAD), Maciej Gramatyka (PO), Andrzej Kściuczyk  (PiS), Aleksandra Wysocka-Siembiga (PiS), Michał Kasperczyk  (KWWAD), Patrycja Kosowska- Pawłowicz (KWWAD).

A zatem: KWW Andrzej Dziuba – 9 mandatów, PiS – 8, PO – 5, STMO – 2, IT – 1.

W Radzie Miasta zasiądzie 7 nowych radnych.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy