Aktualności

Gdzie, jak nie w Kobiórze

Wypadek na DK 1

Czytelnicy rubryk policyjnych znają to miejsce równie dobrze, jak stale podróżujący między Tychami a Bielsko-Białą. Nie wiadomo, co takiego jest na kobiórskim odcinku dwupasmówki DK 1, ale wiadomo, że wypadki zdarzają się tam stale. Tym razem na pasie w kierunku Katowic zderzyły się dwie wypasione fury: mercedes i BMW. Winien kolizji był ten pierwszy. Obaj kierowcy byli trzeźwi. Zdarzenie miało miejsce w piątek, 7 września, w południe. Potem przez dwie godziny prawy pas w kierunku Katowic był zablokowany, zrobił się korek. Ale od Czechowic-Dziedzic do Kobióra na tej drodze jest tyle korków, że jeden więcej nie robił chyba nikomu różnicy.

Komentarze

Komentator: pytanie do radiestetów, geologów [2018-09-12 20:24:05]
coś kiedy słyszałam, że stykają się tu jakieś dwie płyty i stąd jest bezpośredni wpływ na reakcje człowieka...niekoniecznie z pozytywnymi skutkami. Pewnie coś przekręciłam, niestety nie znalazłam literatury na ten temat :(
Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy