Aktualności

Plastikowa legitka

Nowe legitymacje

ilustracja

Od 1 września tego roku szkoły mogą wydawać nowe, plastikowe legitymacje. Podobne do dowodów osobistych. Nie tylko szkoły, także przedszkola dla niepełnosprawnych. W porównaniu z tradycyjną, papierową ma ona wiele zalet. Można na niej choćby zakodować zniżki na komunikację publiczną. Uczeń do lat 16 zamieszkały na terenie Metropolii Silesia, nie będzie już musiał kłopotać się kartą ŚKUP. O tym, jakie dodatkowe informacje zakodować na karcie, będzie decydował dyrektor szkoły za zgodą rodziców lub pełnoletnich uczniów. 

Wzór nowej legitymacji był konsultowany z Państwową Wytwórnią Papierów Wartościowych. Jednak to dyrekcja szkoły decyduje, czy chce przejść na legitymacje plastikowe, czy woli pozostać przy tradycyjnych, papierowych. Z naszych informacji wynika, że większość woli na razie pozostać przy tradycji. Jednak kilka szkół w Mysłowicach i przynajmniej jedna w Bieruniu rozważa wariant przejścia na plastik. U dyrektorów szkół obawy wywołuje przede wszystkim częste gubienie legitki. Papierowy duplikat można wystawić w zasadzie od ręki, na plastikowy uczeń będzie musiał poczekać około dwóch tygodni.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy