Aktualności

Dorzucisz się na odbudowę psiego hotelu?

Czechowice-Dziedzice

Hotel dla psów w Czechowicach-Dziedzicach przy ulicy Lipowskiej nie istniał zbyt długo. Uruchomiony w czerwcu tego roku, a wybudowany w całości rękami właścicieli, został podpalony przez nieznanych sprawców w nocy,24 sierpnia.

- Wczesnym rankiem obudziły nas dziwne odgłosy. Poderwaliśmy się i zobaczyliśmy, że płoną kojce dla psów. Zwierzęta ujadały i wyły przerażone. Ruszyłem ratować psy, uwięzione nie miały przecież najmniejszych szans przeżyć. Sześć udało się uwolnić, choć niektóre
poparzone. Dwa jednak zginęły w płomieniach - mówi właściciel hotelu, który sam podczas tej akcji ratowniczej został poparzony. Teraz w internecie prowadzi zbiórkę pieniędzy na odbudowę hotelu. –Wsadziliśmy w niego całe nasze oszczędności, które po dwóch miesiącach
poszły z dymem – mówi właściciel spalonej placówki.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy