Aktualności

Przebudowa DK 44

Tychy • Kolejna zmiana organizacji ruchu

Już od piątku (29 czerwca) na modernizowanej drodze krajowej nr 44 w Tychach zostanie wprowadzona kolejna zmiana organizacji ruchu dotycząca odcinka od ul. Długiej do ul. Kościelnej. Obowiązujące w tym miejscu zawężenie jezdni zostało przeniesione z prawego pasa ruchu, na lewy.

Dotychczas na odcinku trasy DK44 od ul. Długiej do Kościelnej obowiązywało zawężenie prawego pasa jezdni dla kierunku do Oświęcimia. Tam prowadzone było poszerzenie jezdni, ułożono też m.in. tymczasową nawierzchnię. Te prace zostały już zrealizowane, a wykonawca rozpoczął budowę drogi po przeciwnej stronie.
Od piątku kierowcy jadą po poszerzonym odcinku. To oznacza, że na prawie całym przeszło półtorakilometrowym fragmencie DK44 - pomiędzy węzłem Wartogłowiec a ul. Kościelną - ruch odbywać się będzie prawym pasem jezdni w kierunku Oświęcimia. Wyjątek stanowi blisko 100-metrowy odcinek pomiędzy ul. Długą a przystankiem autobusowym, gdzie funkcjonuje tymczasowy bypass. W tym rejonie trwa bowiem budowa pierwszego przejścia podziemnego dla pieszych.
MZUiM przypomina, że w dalszym ciągu zamknięty jest przeszło kilometrowy odcinek ul. Turyńskiej od wysokości przejścia dla pieszych przy halach fabryki FCA do skrzyżowania DK44 z ul. Kościelną i Główną. Zwraca się także do kierowców z prośbą
o ostrożną jazdę.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy