Aktualności

Śląska Rzecz 2017

Tychy • Nagroda dla Teatru Małego

ilustracja

Tyski Teatr Mały został Laureatem konkursu Śląska Rzecz 2017. W minioną środę (9 maja) w Zamku Cieszyn odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród 13. edycji tego wydarzenia. Wśród nagrodzonych i nominowanych znalazły się produkty, projekty graficzne oraz usługi odznaczające się wysoką jakością wzornictwa, funkcjonalnością i innowacyjnością.
TM otrzymał Nagrodę Stowarzyszenia Twórców Grafiki Użytkowej za rebranding systemu identyfikacji wizualnej Teatru Małego oraz podległych mu: Pasażu Kultury Andromeda i Miejskiej Galerii Obok, projektu Marty Gawin.
Śląska Rzecz to konkurs organizowany przez Zamek Cieszyn, w którym docenia się współpracę projektantów z przedsiębiorcami oraz instytucjami publicznymi.
Nagrodzone oraz nominowane projekty będzie można oglądać nie tylko w Zamku Cieszyn, ale także na pokonkursowych wystawach w: Dobrodzieniu, Galerii StrefArt w Katowickiej Strefie Ekonomicznej S.A. Podstrefa Tyska, Muzeum Górnośląskim w Bytomiu oraz Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach podczas VIII Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy