Aktualności

Ruszyły walce

Tychy • Trwa asfaltowanie pierwszego odcinka

ilustracja

Remont ul. Obywatelskiej w Tychach wkracza w kolejną fazę - wczoraj, 17 kwietnia, rozpoczęło się asfaltowanie pierwszego odcinka drogi. Ma on 400 metrów i przebiega od skrzyżowania z ul. Mikołowską, do tego przy ul. Szkolnej.

Roboty idą pełną parą. Na placu budowy jest obecnie 35 osób oraz sprzęt: 2 rozściełacze, 4 walce, 6 koparek, 1 mini-koparka, 4 samochody ciężarowe. Od dzisiaj prace będą prowadzone na kolejnym fragmencie - warstwa wiążąca asfaltu ma zostać ułożona na rondzie, które jest budowane na wysokości dojazdu do zlokalizowanych w tym rejonie chłodni. W przyszłym tygodniu należy spodziewać się zmiany organizacji ruchu, a dokładne informacje w tej sprawie zostaną opublikowane w osobnym komunikacie na stronie internetowej: mzuim.tychy.pl
Przypomnijmy, że docelowo ulica Obywatelska zostanie rozbudowana na odcinku pomiędzy skrzyżowaniem z ul. Mikołowską, a Browarową. Wybudowane zostaną chodniki oraz ścieżka rowerowa, ponadto wzdłuż ul. Obywatelskiej powstanie 19 stanowisk postojowych równoległych do drogi oraz 8 miejsc prostopadłych (przy drodze do chłodni). Zaprojektowano także dwa przystanki autobusowe z zatokami oraz cztery bez zatok, a także rondo. Nowa droga zostanie odwodniona i oświetlona.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy