Aktualności

Hanna Skoczylas zastąpiła Teresę Janeczko

Tychy • Nowy dyrektor MZBM

Hanna Skoczylas – dotychczasowy naczelnik wydziału Gospodarki Lokalowej UM Tychy od 15 stycznia br. objęła stanowisko dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych w Tychach. Zastąpiła odchodzącą na emeryturę długoletnią dyrektor - Teresę Janeczko.

Hanna Skoczylas jest absolwentką Uniwersytetu Śląskiego (Wydział Prawa i Administracji), karierę zawodową rozpoczęła w 1984 roku, od stycznia 1993 roku pracowała w Urzędzie Miasta w Tychach, gdzie od 1995 roku pełniła funkcję naczelnika Wydziału Gospodarki Lokalowej. Posiada Licencję Zawodową Zarządcy Nieruchomości, jest także członkiem Stowarzyszenia Zarządców Nieruchomości w Katowicach oraz ekspertem - wykładowcą na studiach podyplomowych i kursach zawodowych z zakresu zarządzania nieruchomościami.
Na stanowisku naczelnika wydziału zastąpiła ją Monika Łuczyńska.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy