Aktualności

GKS rozpoczął przygotowania

Siła, moc i wytrzymałość

ilustracja

Przez ostatnie dwa tygodnie trenowali indywidualnie. Dziś rano przeszli
badania medyczne, a o 11:30 odbyli pierwsze zajęcia w Nowym Roku. Zawodnicy
GKS Tychy na sztucznym boisku przy Stadionie Miejskim rozpoczęli
przygotowania do rundy wiosennej.

- Badania, które zawodnicy przejdą jutro pokażą na jakim jesteśmy etapie. Na
początku okresu przygotowawczego chcemy pracować nad siłą, mocą i
wytrzymałością. Będziemy trenować na boisku i hali. Dla każdego zawodnika
dobierzemy odpowiednie obciążenia. W pierwszych 3-4 sparingach każdy będzie
grał przez 45 minut. W ostatnich dwóch spotkaniach na pewno będziemy chcieli
przygotować organizm do wysiłku meczowego. Będą oczywiście aspekty
techniczne i fizyczne- mówi Ryszard Tarasiewicz, trener GKS Tychy.

 

W pierwszych zajęciach nie wzięli udziału Wojciech Szumilas, Łukasz
Grzeszczyk i Piotr Ćwielong. "Pepe" i "Grzeszczu" narzekają na drobne urazy.
Na razie trenują indywidualnie. Na boisko wrócą w poniedziałek. Pozostali
zawodnicy są do dyspozycji sztabu szkoleniowego.

 

- W grudniu był czas na mały reset. Można było odpocząć i spędzić czas z
rodziną. Od stycznia każdy z nas otrzymał rozpiskę zajęć. Naprawdę były
bardzo ciężkie, sumiennie je wykonaliśmy i rozpoczynamy przygotowania do
rundy wiosennej- dodaje Daniel Tanżyna, obrońca GKS Tychy.

Z drużyną trenował już wracający z wypożyczenia Damian Nieśmiałowski. W roli
obserwatora pojawił się Konrad Jałocha, który przeszedł już badania medyczne
i najprawdopodobniej w najbliższych dniach podpisze kontrakt z GKS Tychy.
Tyską szatnię poznał dziś Edgar Bernhardt, który podpisał z "Trójkolorowymi"
kontrakt do końca sezonu 2017/18.

- Miałem inne propozycje, ale wybrałem Tychy. Rozmawiałem z Janotą, który
bardzo dużo powiedział mi o trenerze. Dyskutowałem z nim także osobiście i
wiem jakie podejście ma do zawodników. Wszyscy bardzo go szanują, dlatego
właśnie przenoszę się do Tychów- zaznacza Edgar Bernhardt, zawodnik GKS
Tychy.

Jutro zawodników od rana czekają testy wydolnościowe.

Kadra GKS Tychy na pierwszym treningu:

Rafał Dobroliński, Marek Igaz, Oskar Kubik, Mateusz Pańkowski, Marcin
Biernat, Maciej Mańka, Mateusz Grzybek, Remigiusz Szywacz, Daniel Tanżyna,
Dawid Abramowicz, Łukasz Bogusławski, Łukasz Matusiak, Piotr Fortuna, Jakub
Piątek, Damian Nieśmiałowski, Adrian Łuszkiewicz, Paweł Kaczmarczyk, Kacper
Piątek, Konrad Pipia, Michał Fidziukiewicz, Nikolas Wróblewski, Dawid
Rogalski, Kamil Zapolnik.

Wojciech Szumilas na pół roku w Legionovii Legionowo

 

Wojciech Szumilas najbliższe miesiące spędzi w Legionovii Legionowo.
21-letni pomocnik trafił dzisiaj do drugoligowej drużyny na zasadzie
wypożyczenia obowiązującego do końca sezonu 2017/18.

"Szumi" do pierwszego zespołu GKS trafił przed rozpoczęciem rundy wiosennej
sezonu 2013/14 z APN GKS Tychy. Kolejną kampanię ligową spędził na
wypożyczeniach w dwóch trzecioligowych klubach - jesienią grał w Górniku
Wesoła, natomiast wiosną był zawodnikiem BKS Stal Bielsko-Biała. Dotychczas
w trójkolorowych barwach rozegrał 33 mecze i strzelił 2 bramki.

- Chcemy, aby Wojtek w dalszym ciągu się rozwijał, a w jego wieku
najważniejsza jest regularna gra. W związku z tym pojawił się temat
wypożyczenia do Legionovii, na który - po konsultacji z samym zawodnikiem -
przystaliśmy. Życzymy Wojtkowi powodzenia - mówi Krzysztof Bizacki, Doradca
Zarządu ds. sportowych tyskiego klubu.
 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy