Aktualności

Od niedzieli w Tychach można jeździć na łyżwach

Tychy

ilustracja

3 grudnia swoją działalność w sezonie 2017/18 rozpoczną wszystkie trzy lodowiska sezonowe w Tychach: pod Żyrafą, w Paprocanach oraz na obiekcie przy ul. Brzozowej. Korzystanie ze ślizgawek jest bezpłatne.
Wszystkie ślizgawki będą czynne codziennie od : 8:00 - 13:00, 15:00 - 17:00, 18:30 - 19:30.Godziny te mogą ulegać zmianie w zależności od warunków atmosferycznych i stanu technicznego tafli lodowej.
9 grudnia na lodowisku na Paprocanach odbędzie tradycyjny już Mikołajkowy Bal Przebierańców na lodzie. Zabawę zaplanowano w godzinach od 17-18. W programie gry i zabawy, konkurs na najładniejsze stroje i loteria. Wstęp wolny, ale przebranie jest obowiązkowe!
Montaż lodowisk rozpoczął się 6 listopada,  w przypadku lodowiska pod „Żyrafą oprócz montażu elementów chłodzenia, trzeba było przewieźć 240 ton piasku, by wyrównać podłoże pod płytę lodową.
Rocznie MOSiR w Tychach na montaż, utrzymanie i obsługę lodowisk przeznacza w sumie ok. 700 tysięcy złotych.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy