Nie siedź w domu

Sondaż publiczny

Frekwencja podczas wyborów samorządowych wyniesie

EKO Echo

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów

Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach

Nowy projekt Lasów Państwowych

„Zdrowa żywność z Polskich Lasów”

 

ilustracja

Lasy Państwowe zapoczątkowały nowy projekt pod nazwą „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”. Jego celem jest zwiększenie świadomości Polaków w zakresie korzystania ze zdrowych produktów, pochodzących z polskich lasów w codziennej diecie.

Projekt został zainaugurowany uroczystym otwarciem sklepu w siedzibie Lasów Państwowych w Warszawie z udziałem wiceministra środowiska Sławomira Mazurka.Do końca 2018 ma takich sklepów funkcjonować w Polsce kilkanaście. Kolejne powstaną w Olsztynie, w Katowicach oraz w Radomiu. Wystrój sklepów ma zdecydowanie różnić się od zwykłych, ogólnospożywczych placówek. Projekt  został opracowany przez artystę plastyka Krzysztofa Grzondziela we współpracy z inżynierem Kamilem Grzondzielem. Na sali sprzedaży mają dominować drewniane elementy. Na ścianach półki, które komponować  się mają w duży plaster pszczelego miodu. Pojawiają się także akcenty zielone, a nawet wystające z "dziupli" w ścianie figurki ptaków. W sklepie można kupić m.in. mięso i wędliny z dziczyzny, miody, maści propolisowe, wosk pszczeli, grzyby czy przetwory z owoców runa leśnego.
Dokonując symbolicznego zakupu w sklepie ze zdrową żywnością, wiceminister Mazurek przypomniał o idei tej inicjatywy.
- Idea zrównoważonego rozwoju oznacza wykorzystanie i udostępnianie mieszkańcom Polski zasobów przyrodniczych, które oferuje nam natura, ale zgodnie z zasadą racjonalnego ich użytkowania. Dlatego niezmiernie się cieszę, że Lasy Państwowe kierują się tą zasadą i promują żywność pochodzenia naturalnego, a w szczególności pochodzącą z polskich lasów, które są naszym dobrem narodowym” – podkreślił.
Projekt „Zdrowa żywność z Polskich Lasów” ma na celu odtworzenie infrastruktury służącej do skupu, składowania, krótkoterminowego przechowywania i sprzedaży bezpośredniej dziczyzny. Lasom Państwowym zależy również na zorganizowaniu sieci producentów żywności z produktów pochodzących z lasów, w skład której wejdą lokalni przedsiębiorcy, a także przetwórcy oraz gospodarstwa indywidualne.
Ważnym zadaniem dla Lasów Państwowych jest również racjonalne udostępnienie lasów dla potrzeb pszczelarstwa, propagowanie i podnoszenie wiedzy na temat pszczelarstwa wśród pracowników Lasów Państwowych oraz udzielanie im wsparcia w zakładaniu pasiek.
„Cieszę się, że pomysłodawcy projektu położyli duży nacisk na problematykę ochrony pszczół oraz zwiększenie udziału roślin miododajnych w lasach” – dodał wiceminister Mazurek.

Wywiad

ilustracja

Niezbędny kwiatek do kożucha

Rozmowa z, nauczycielem, pisarzem, propagatorem edukacji regionalnej

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Papież śląski ale niewygodny

Pius X prawie na pewno był Ślązakiem. Ale cicho-sza

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Czas na bakłażana!

Bakłażan, czy oberżyna? Nie do końca wiadomo, która z tych nazw jest bardziej popularna. Wiadomo jednak, że jeśli kiedyś usłyszymy o psiance podłużnej, jajku krzewiastym, bakmanie, czy gruszce miłosnej możemy się bardzo zdziwić...

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Giżyński Gate!

Znowu nas wyrolowali. Rolnicy w swoich sprawach zamiast do Mikołowa, będą jeździć do Częstochowy

więcej

Partnerzy