Byliśmy tam

XIV Mikołowski Rodzinny Rajd Rowerowy

Mikołów

W sobotę 13 maja br. z placu przy Domku Parkowym pomimo niesprzyjającej pogody wyruszył XIV Mikołowski Rodzinny Rajd Rowerowy. W rajdzie wzięło udział 70 rowerzystów. Na półmetku, który został zorganizowany na terenie "Karczmy na Wzgórzu" w Mikołowie uczestnicy wzięli udział w konkursach i zabawach, a także zjedli posiłek przy ognisku.

Najliczniejszą rodziną podczas rajdu została rodzina KOŁODZIEJ - ŁOSOŃ (9 osób), największą reprezentację posiadała Szkoła Podstawowa nr 3 Serdecznie dziękujemy wszystkim opiekunom, którzy pomagali w zabezpieczeniu rajdu oraz przeprowadzili konkursy i zabawy.

Konkursy sprawnościowe:
- jazda po piachu - Aleksander Hachoł
- hula-hop - Oliwia Wionzek
- jazda żółwia - Michał Wróbel
- slalom - Piotr Golba
- rzuty do celu - Dominika Sroka

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy