Byliśmy tam

Kwiecień-plecień, czyli 4 pory roku z Wichurą na Lubomirze.

Wędrówka z Wichurą

Trzy tygodnie temu wygrzewali się Wichurzanie w słoneczku na Gorczańskich polanach w towarzystwie krokusów. Ten weekend był zgoła odmienny. W ostatnią niedzielę, kwiecień poprzeplatał, jednakże zdecydowanie więcej zimy niż lata.

Wędrówka na przemian w pięknym słońcu i śnieżnych zawieruchach na długo pozostanie w pamięci turystów z Wichury. Kiedy wyruszali zielonym szlakiem z Poręby w kierunku Łysiny i Lubomira, słońce przebijało się przez chmury. Na szlaku witały ich przepiękne pierwiosnki, kaczeńce i zawilce, oraz nieśmiało zazielenione buki. Kiedy nadeszła prawdziwa zimowa aura w postaci śnieżycy, to spod śniegu wystawały żywce, które mieniły się na fioletowo niczym krokusy sprzed tygodni. Po dojściu na Suchą Polanę, turyści podzielili się na 2 grupy- jedna, młodsza poszła do schroniska na Kudłaczach, a druga zmierzała w kierunku Łysiny i Lubomira- najwyższego szczytu Beskidu Makowskiego zaliczanego do Korony Gór Polski.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy